Shin splints is de meest voorkomende blessure in het onderbeen, en toch blijkt dit ook de minst begrepen blessure. De term shin splints werd voor het eerste gebruikt in de jaren ’50 van de vorige eeuw en verwijst naar diffuse pijn aan de binnen- en onderzijde van het scheenbeen. De precieze oorzaak en structuren die zijn aangedaan bij shin splints zijn niet volledig duidelijk, maar recent onderzoek heeft ons dichter gebracht bij het ontrafelen van dit medische mysterie. 

In mijn proefschrift onderzocht ik door eigen onderzoek te doen, en door het bestuderen van de literatuur, welke structuren zijn aangedaan bij shin splints. Ik vond dat shin splints meestal een overbelasting van het scheenbeenbot betreft – en dit heeft belangrijke implicaties voor de behandeling.

Hoe wordt bot overbelast?

Bot wordt continue afgebroken door osteoclasten en opgebouwd door osteoblasten. Dit proces noemen we botremodellering. Dit betreft een continue proces dat aangejaagd kan worden door sporten met hoge impact, bijvoorbeeld hardlopen of turnen, waardoor er meer schade ontstaat en er ook meer herstel dient plaats te vinden. 

Als er meer botafbraak plaats vindt dan dat het lichaam kan opbouwen ontstaat er verlies aan botdichtheid. Dit kan gebeuren doordat het lichaam, bijvoorbeeld door toename van de leeftijd, langzamer herstelt of omdat de mate van botafbraak dermate snel gaat of groot is dat het lichaam de opbouw niet kan bijbenen. 

Indien dit gebeurt spreken we over botoverbelasting, en de laatste inzichten suggereren dat alleen de dreiging van dit proces al voor pijn kan zorgen. Bij shin splints is er dus NIET ALTIJD schade in het bot! Toch is het verstandig om de pijn bij shin splints te respecteren en tijdig op de rem te trappen. Bij het door de pijn heen sporten wordt de blessure erger en duur het langer en wordt het moeilijker om te herstellen.

Waarom hebben zo veel sporters Shin Splints?

Als u een beetje geïnteresseerd bent in de effecten van fitness, dan weet u vast dat door training schade ontstaat, dat vervolgens in het herstel wordt gerepareerd. Dit mechanisme, net als dat bij botten plaats vindt, zorgt er voor dat we sterker kunnen worden en grotere spieren kunnen creëren, mits we het geleidelijk opbouwen.

Helaas zijn maar weinig sporters op de hoogte dat, net als bij spieren, botten zich vernieuwen door schade en herstel. Wellicht is het omdat dit proces, anders dan bij spieren, over het algemeen stil verloopt. Dat wil zeggen, in botten zullen weinig mensen pijn ervaren tijdens het sporten, tenzij er een blessure is opgetreden. 

Het gebrek aan begrip van hoe bot herstelt na een blessure zorgt voor onrealistische verwachtingen ten aanzien van hoe lang het herstel duur bij shin splints. Indien u al 1.5 jaar last heeft van shin splints is een herstel binnen 2 maanden niet reëel. Zelfs als de pijn snel minder wordt bij het stoppen van de sportbelasting, komt het vaak snel terug bij het weer oppakken van de sportbelasting!

Beeldvormende diagnostiek, zoals x-foto’s, MRI’s en CT scans pikken over het algemeen botremodellering maar matig op. Uit één van de studies in mijn proefschrift bleek dat we het beste shin splints kunnen diagnosticeren met behulp van de anamnese (vraaggesprek) en het lichamelijk onderzoek. De behandeling van shin splints moet individueel bepaald worden, gezien uw wensen, sportniveau en tolerantie voor het belasten van de schenen. 

Het goede nieuws is, nu we iets meer begrijpen over de blessure, kunnen we de best mogelijke kwaliteit bieden voor de behandeling!

Als u zich zorgen maakt over uw scheenbeenpijn of andere pijnen ‘Onder de Knie’, maak dan bij ons een afspraak.

Categories:

Reacties zijn niet mogelijk