Shin splints, ook wel springschenen, of mediaal tibiaal stress syndroom genoemd, is de meest voorkomende blessure bij hardlopers. Bij shin splints is de binnenzijde van het scheenbeen (tibia) overbelast. Normaal gesproken treden er schuif- en compressiekrachten op bij hardlopen die zorgen voor versterking van het bot. Indien deze krachten te groot zijn treedt er pijn en soms schade op aan het bot.

Wat zijn de symptomen die horen bij shin splints?
Shin splints wordt vaak als containerbegrip gebruikt voor verschillende blessures in het onderbeen. Vaak krijgen sporters last van pijn over een groot gebied aan de binnenzijde van het scheenbeen, meestal betreft dit mediaal tibiaal stress syndroom. De pijn kan echter ook voorkomen op het voorste vlak van het scheenbeen, of aan de voorzijde in de voetheffer spier. Voordat een goed behandelplan kan worden samengesteld is het van belang te achterhalen waar de pijn vandaan komt, en welke structuren hiervoor verantwoordelijk zijn. 

Hoe ontstaan shin splints?
Shin slints ontstaat meestal door een disbalans tussen wat het lichaam aan kan en wat u met uw lichaam doet. Vaak ontstaan de klachten nadat sporters plotseling meer zijn gaan doen (vaker/langer/sneller sporten), soms omdat de belastbaarheid (wat het lichaam aankan) lager is dan normaal. Zo kunnen blessures ook (deels) ontstaan doordat uw tijdelijk wat meer vermoeid bent, veel zorgen of stress heeft of een tijd juist minder gesport heeft. In het vraag gesprek is het van belang te achterhalen wat er voor gezorgd heeft dat u geblesseerd bent geraakt.

Hoe shin splints te voorkomen?
Vanuit de wetenschap zijn er nog geen bewezen effectieve manieren om shin splints te voorkomen. Vast staat dat shin splints vrijwel uitsluitend voorkomt bij sporters; je krijgt het niet van op de bank Netflix kijken! Om helemaal niet te sporten is wel een erg drastische maatregel om shin splints te voorkomen – en bovendien niet goed voor de gezondheid!

Hoe kunnen we shin splints dan wel voorkomen? Zorg voor een redelijk regelmatige trainingsbelasting zonder al te veel pieken en dalen, dit kan al veel schelen. Daarnaast kunnen we met specifieke oefeningen zorgen dat de onderbenen (en schenen!) zo goed mogelijk in conditie blijven. Een goede hardlooptechniek is een andere manier om blessures, waaronder shin splints, mogelijk te voorkomen. 

Hoe wordt de diagnose shin splints gesteld?
De diagnose shin splints kan betrouwbaar gemaakt worden op basis van het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Een paar jaar geleden publiceerden we in het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift ‘British Journal of Sports Medicine’ een studie die liet zien dat ervaren sportfysiotherapeuten en sportartsen bijna altijd tot dezelfde diagnose komen bij shin splints. 

Over het algemeen is het niet nodig om een x-foto of MRI te maken bij shin splints. Dit vragen we alleen aan als we verwachten dat er iets anders aan de hand is.

Hoe kan shin splints het beste worden behandeld?
Het is per persoon afhankelijk welke behandeling het meest waardevol is bij shin splints. Veelal is een reductie van sportactiviteiten tijdelijk nodig. Dit in combinatie met een pijnvrije opbouw van oefeningen en geleidelijke, pijnvrije terugkeer naar het sporten is essentieel om van shin splints af te komen. Looptraining (gait retraining) en manuele verrichtingen kunnen soms ook nodig zijn om shin splints over te laten gaan.

Gaat shin splints ooit over?
Veel sporters kampen langdurig met shin splints. Vaak komt dit door onduidelijkheid hoe met de blessure het beste om te gaan. Onze ervaring is dat doormiddel van een duidelijk opbouwprogramma en goede ondersteuning de meeste shin splints klachten overgaan. In enkele gevallen zal de pijn toch in minimale mate aanwezig blijven maar dit verschilt per persoon. Vraag uw therapeut naar zijn/haar verwachtingen en bespreek de mogelijkheden om beter te worden.

Wanneer shin splints niet overgaan
In enkele gevallen gaan, ondanks veel moeite en energie, de klachten niet over. Dan is het raadzaam om met uw therapeut/arts andere mogelijkheden te bespreken. 

Horen tintelingen en doofheid bij shin splints?
Tintelingen en doofheid komen meestal niet voor bij shin splints. Dit zijn vaak tekenen dat er mogelijk een andere blessure aan de hand is. Bespreek altijd dit soort symptomen met de sportfysiotherapeut zodat we de juiste diagnose kunnen stellen. 

Categories:

Reacties zijn niet mogelijk