Achillespees pijn kan zorgen voor veel beperkingen in het dagelijks leven en bij het sporten. Achillespeesklachten vormen de nummer 1 blessure groep bij rennende en springende sporters. Ook niet-sporters kunnen last krijgen van de achillespees.

Wat is de oorzaak van Achillespees pijn?

Achillespees pijn kan worden opgedeeld in gescheurde achillespezen en een zogenaamde achillespees tendinopathie. Een gescheurde achillespees ontstaat vaak met een acute pijn, of het ineens door de been heen zakken en kan gepaard kan met een knappend geluid. De meeste mensen met achillespees klachten hebben een achillespees tendinopathie – ook wel achillespees tendinitis genoemd, waarbij er verlies is van gezond collageenweefsel en de peescelorganisatie verstoord is geraakt. Dit kan gepaard gaan met een onstekingsreactie in de pees.

Wat zijn de symptomen bij Achillespees pijn?

Achillespees klachten zoals bij een achillespees tendinopathie uiten zich met pijn bij staan, wandelen, en sporten. Stijfheid in de pees bij het opstaan, na lang zitten of na het sporten komt veel voor. Soms is de kracht enorm verminderd. Een flinke afname van kracht kan ook betekenen dat de pees gescheurd is.

Welke behandeling is passend bij achillespees pijn?

Zowel na een gescheurde achillespees als bij een achillespees tendinopathie vormen oefeningen de hoeksteen van de revalidatie. Het type oefeningen en wanneer deze het beste kunnen worden ingezet is wel wezenlijk verschillend.

Naast oefeningen is het juist afstemmen van de sportbelasting op wat u aankan erg belangrijk. De pijn mag tijdens oefeningen niet hoger zijn dan 2-3 op een 0-10 schaal (10= ergst voorstelbare pijn). Spier- en peesversterkende oefeningen, balans oefeningen en verbeteren van de (hard-)looptechniek is vaak zinnig om de achillespees verder te versterken om problemen met de achillespees in de toekomst te voorkomen.

Wat gebeurt er als de achillespees niet behandeld wordt?

De prognose voor een gescheurde achillespees die niet wordt behandeld is slecht: de pees kan niet goed helen en er blijft een groot verlies aan kracht bestaan die het lopen en sporten blijvend kan bemoeilijken.

Bij Achillespees tendinopathie blijven de klachten vaak voortbestaan als de klachten niet (juist) wordt aangepakt.

Kun je achillespees pijn voorkomen?

  1. Tijdig het sporten verminderen/stoppen wanneer de pijn opkomt kan helpen
  2. Een redelijk constante sportbelasting te handhaven (denk aan onderhoud van de sportbelasting tijdens de vakantie)
  3. Gerichte oefeningen te doen om de kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen, snelheid en lenigheid op het voor u vereiste niveau te houden.
 

Wijdspectrum antibiotica (wordt in NL weinig voorgeschreven) en een hoog cholesterol verhogen de kans op achillespeesklachten.

Wat is de werkwijze van Onder de Knie bij Achillespees pijn?

Onder de Knie analyseert met u de Achillespees. Tijdens de intake analyseren we uw blessure – wat is er aan de hand, en welke aanpak past het beste bij u en in uw stuatie. Aan de hand van het onderzoek stellen we samen een plan op om uw doelen te halen. We stellen samen vast welke aanpak voor u de grootste kans op succes heeft.