Een gescheurde achillespees kan zorgen voor veel beperkingen in het dagelijks leven en bij het sporten. Een goede behandeling, met gips en oefeningen of doormiddel van een operatie en oefeningen, is erg belangrijk om weer terug te keren naar het sporten.

Wat is de oorzaak van een gescheurde achillespees?

Door schade of verzwakking in de achillespees of doordat de pees simpelweg niet stevig genoeg is aangelegd kan de achillespees scheuren. De pees scheurt vaak bij een plotselinge, explosieve beweging. Mannen scheuren vaker een achillespees dan vrouwen.

Wat zijn de symptomen van een gescheurde achillespees?

Bij het scheuren van de achillespees wordt vaak gedacht een hevige pijn aan de achterzijde van de enkel gevoeld. Dit kan aanvoelen als een slag, stoot of trap van achteren op de enkel. Lopen lukt vaak niet meer. De kracht is nadien zeer veel afgenomen en er treedt veel zwelling op rondom de scheur.

Welke behandeling is passend bij een gescheurde achillespees?

Bij een gescheurde achillespees zijn er 2 trajecten: een conservatief traject waar met verschillende vormen van gipsen de pees op een natuurlijke manier moet herstellen. Na ca. 6 weken gips kan er een rustige start gemaakt worden met oefentherapie en de opbouw naar sporthervatting.

Er kan ook worden gekozen voor de operatieve optie – dan wordt de achillespees gehecht. Ook dan zal de pees een periode niet belast mogen worden voordat oefentherapie kan worden gestart, waarna de opbouw naar sport kan worden gestart.

Wat is de hersteltijd na een gescheurde achillespees?

Na de gipstijd van 6 weken kunnen de dagelijkse activiteiten zoals lopen en fietsen weer rustig worden opgebouwd. Na 10-12 weken kan er voorzichtig gestart worden met het oppakken van sportactiviteiten.

Waneer mag u weer autorijden na een gescheurde achillespees?

Met gips mag u van de meeste auto verzekeringen niet rijden. Na 6 weken, wanneer het gips is verwijderd, mag u weer rijden als u zich weer goed hersteld voelt. Uw fysiotherapeut of arts kan en mag niet beoordelen of u in staat bent om uw auto te besturen, u doet dit altijd op eigen risico. Raadpleeg u autoverzekering over of u wel/niet verzekert bent na een gescheurde achillespees.

Wat gebeurt er als de achillespees niet behandeld wordt?

Het is onverstandig om niet snel maatregelen te nemen. De pees moet of gegipst worden, of gehecht. Indien dit niet gedaan wordt, kan de pees niet goed helen en blijft er een groot verlies aan kracht bestaan die het lopen en sporten blijvend kan bemoeilijken.

Hoe groot is de kans op het opnieuw scheuren van de achillespees?

De kans op het opnieuw scheuren is ca. 2-3% en daarmee behoorlijk laag. De pees hechten lijkt de kans te verkleinen dat de pees opnieuw scheurt binnen 1 jaar, maar het verschil tussen gipsen + fysiotherapie en een operatieve ingreep + gipsen + fysiotherapie lijkt verwaarloosbaar.

Kun je een gescheurde achillepees voorkomen?

Een gescheurde achillespees komt vaak onverwachts. Het zo gezond mogelijk houden van de achillespees kan mogelijk helpen om een scheur te voorkomen. Dit kan door:

  1. Regelmatig rennende en springende sporten te verrichten.
  2. Gerichte oefeningen ter ondersteuning van kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen, snelheid en lenigheid.
  3. Divers en gezond te eten.

Wat is de werkwijze van Onder de Knie bij een gescheurde achillespees?

Na het scheuren van de achillespees zal u eerst 6 weken gips krijgen, of u voor een operatie kiest, of als het herstel conservatief plaatsvindt. In de 7e week na de scheur of operatie kunt u een afspraak maken. Tijdens de intake zullen we beoordelen hoe het herstel verloopt, welke doelen u heeft en hoe we dat het beste kunnen bereiken. We stellen samen vast welke aanpak voor u de grootste kans op succes heeft.